När ordet fildelning förekommer handlar det nästan uteslutande om olaglig sådan. Olaglig fildelning innebär att utan tillstånd dela med sig av andras filmer, serier och musik över internet. Olaglig fildelning för filmer kostar årligen 670 miljoner bara i Sverige. Också musikbranschen har lidit på grund av den olagliga fildelningen men det har även inneburit utveckling av så kallade streamingtjänster som Spotify.

En politisk fråga

Fildelning i Sverige är en politisk fråga och det är främst Piratpartiet som har utmärkt sig. Som huvudfråga har de just fildelning och de kämpar för rätten att vem som helst fritt ska få dela med sig av upphovsrättsskyddat innehåll. Partiet grundades år 2006 av Rickard Falkvinge. Motsvarande partier har därefter bildats även i andra länder med invalda representanter i Europaparlamentet.

Lagliga tjänster för strömning av musik

Napster var en av de första fildelningstjänsterna av musik som slog igenom hos allmänheten. Tjänsten stängdes år 2001 men har numera återuppstått som en laglig betalsida. Anledningen till nedstängningen var att flera stora skivbolag stämde Napster. Förutom Napster finns välkända och framgångsrika Spotify som även har en reklamfinansierad gratisversion. Svenska Spotify har vuxit och blivit en av väldens ledande tjänster för strömningsbar musik.

 

Fildelning leder till utebliven inkomst

Många vet inte att det är förbjudet och straffbart att dela andras material över exempelvis internet. Den som har skapat eller producerat musiken äger rättigheterna. Kanske tänker du att det inte gör något att dela en låt. Du är inte ensam om den tanken. Problemet är att artisterna går miste om inkomst om den olagliga fildelningen fortsätter. Det innebär att de på sikt kanske inte har möjlighet att fortsätta ge ut musik.