Älskar du musik och funderar på jobb inom musikbranschen? Det finns många fler yrken inom den branschen än artister och musiker. Flera av yrkesrollerna kräver musikalitet och kreativitet, men inte heller det är nödvändigt om du till exempel väljer att jobba som musikrecensent eller festivalfixare. Vilket yrke passar just dig?

Olika yrken inom musikbranschen

Artister, sångare och musiker är kanske de första rollerna vi tänker på när man pratar om jobb inom musikbranschen. Det finns dock många andra, till exempel producenter, låtskrivare, manager, musikskribenter och -recensenter, musikfotografer, festivalfixare och ljudtekniker för att nämna några. Du har alltså en hel del att välja mellan inom branschen.

Plugga på universitet eller högskola

Vissa yrken inom musikbranschen kräver ingen specifik utbildning, men idag väljer många att vässa sina kompetenser genom att plugga vidare inom musik efter gymnasiet. De flesta stora universitet och högskolor i Sverige har ett varierat utbud av kurser och program inom musikområden. Du kan också välja att läsa kortare utbildningar eller kurser på en folkhögskola.

Satsa på din passion

Brinner du för musik? Då kan ett yrke inom musikbranschen vara något för dig! Idag finns det en mängd olika områden inom branschen att satsa på. Om du inte njuter av att stå på scen och sjunga, men däremot är duktig på planering och vet vad folk gillar idag kanske en festivalfixare är något för dig? Möjligheterna är helt enkelt många!