Drömmer du om en vardag där du jobbar från en dator och därmed har möjlighet att röra på dig fritt? Kanske har du även tankar på att själv kunna bestämma dina egna arbetstider och lön? Då kan SEO var något för dig. SEO kommer ifrån engelskans “Search Engine Optimisation” och på svenska säger vi “Sökmotoroptimering”. SEO är ett paraplybegrepp för alla tekniker som företag och hemsidor gör för att hamna högt upp på sökmotorer så som Google, Yahoo och Bing.

Hur jobbar man med SEO?

Att arbeta aktivt med SEO innebär att du åtminstone måste ha en grundläggande kunskap om hur sökmotorer fungerar. Du har säkerligen sökt efter något på internet och snabbt fått svar på din fråga men vem är det som egentligen bestämmer vem som hamnar högst upp? Förutom annonsering så är det oftast algoritmer som bestämmer rangordningen när man gör en sökning. SEO har blivit allt mer populärt och nu är det flera som söker jobb inom SEO.

Sökmotorer vill försäkra sig om att deras besökare får svar på sina frågor och funderingar så fort som möjligt och förändrar ständigt sina algoritmer för att se till att de är så effektiva som möjligt. Det betyder att de som jobbar med SEO ständigt måste hålla sig uppdaterade och optimera sina egna eller kunders hemsidor. Att arbeta med SEO kan exempelvis betyda att du ser till att hålla en hemsida ständigt uppdaterad.

Olika metoder för SEO

För att se till att din eller dina kunders hemsida hamnar högt upp på rangordningen så kan du förändra den så att den lockar algoritmerna. Man brukar oftast skilja mellan offpage- och onpage-metoder när det kommer till SEO. Offpage är saker som du gör som inte är direkt på din sida. Det kan handla om att se till att andras hemsidor länkar till dig eller ha många omnämningar på sociala medier.

Metoder som klassas som Onpage är de som du gör direkt på din hemsida. Det kan vara allt ifrån att ha med relevanta nyckelord högt upp på sidan eller skriva om relevant innehåll för dina besökare. Det är också viktigt att strukturera sidan på ett riktigt sätt och se till att sidan innehåller riktiga rubriker och underrubriker. Små detaljer som att skriva riktiga namn på bilder och även där ha med nyckelord kan göra en stor skillnad i långa loppet.

Hur börjar man?

Det är långt ifrån alla som jobbar med SEO som faktiskt har en utbildning inom ämnet. De flesta väljer att utbilda sig själva eller får hjälp via det företag som de arbetar för. Om du vill arbeta med SEO kan du börja med att söka runt och se vilka som anställer. Fråga vilka kunskaper de kräver och visa att du är passionerad, kanske blir det snart du som arbetar framför en dator och hjälper hemsidor med SEO?