Vart kan jag ladda ned gratis musik?

Denna fråga skulle bli startskottet till en av världens största industrier. 

I slutet på 1990-talet hände det något i vad som Clifford Stoll enbart ville erkänna som ”Merley a fad. A passing fancy.” Alltså, en dagslända som landar på din hand för att sedan segla iväg mot obetydelse. Men ack så fel han hade om vad Internet skulle betyda för mänskligheten. Det som hände var att ”MP3” gick om ”sex” som det största sökordet på internet. Detta skulle snart visa sig bli en plåga för några av det mäktigaste företagen på planeten: skivbolagen.

2003 var fildelningsprogrammet Kazaa det mest eftertraktade sökordet och programmet hade laddats ned över 340 miljoner gånger. Peer-to-peer teknologi stod nu för över 50 % av all trafik över bredband och tillät miljoner av människor att interagera genom fildelning. Till största del bestod dessa av ljudfiler och videofiler.

Detta skapade stora problem för musik- och filmbranschen som hade svårt att kontrollera det digitala ägandet över sitt producerade material. Ett känt ögonblick var när Metallica år 2000 stämde sina fans som använde Napster som sin fildelningstjänst. Varken Metallica eller Napster var speciellt omtyckta vid detta ögonblick. Under många år arbetade bolagen med att påverka lagstiftare för att förbjuda fildelning av copyright-skyddat material. Det skapades även stora hotkampanjer mot användare av dessa tjänster. Maktkampen pågår fortfarande idag – Piratebaymålet.

Men, vart kan jag lyssna på musik gratis, lagligt?

Mitt i allt detta fanns det flera personer som funderade på hur man skulle kunna vända P2P-teknologin till sin föredel. Spotify’s grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon slöt 2006 ett avtal med världens största skivbolag i försök att få bukt med all olaglig fildelning. Men tanken bakom företaget var också ett sätt att rikta kritik mot skivbolagens makt över konsumenter och artister. Deras tjänst fokuserade på streaming-teknologi, alltså mer likt en konventionell radio än att du skulle ladda ner musik.

Spotify, som vi flesta vet, blev och är inget annat än en framgångsaga. Bolaget har över 100 miljoner prenumeranter (varav 30 miljoner använder Spotify Premium) samt över 1600 anställda globalt.

Under åren har flertalet liknande tjänster växt fram. För att nämna några har vi Wimp, Last FM, Voddler och Tidal. Tidal nylanserades av rapparen Jay-Z år 2015 men tjänsten fick ett ganska svagt mottagande.

En annan aktör som blivit mäktig inom streamingbranschen är Netflix. Netflix tillhandahåller filmer och serier som kan ses när som helst så länge man har tillgång till internet. Företaget producerar även mängder av egna serier och filmer och har på senare år blivit en av de största makthavarna i tv- och filmbranschen.

Clifford Stoll är fortfarande skeptisk mot internet. Men vi alla kan nog enas om att The World Wide Webb är här för att stanna, åtminstone några år till.

Fotnot: Ladda inte ner äldre program för fildelning. Din dator kommer infekteras av så många trojanska hästar att den är utom räddning för all framtid.

Gör din egen musik med datorn

Är du musiker kommer det nästan alltid en tid då man vill spela in sin egen musik. Men frågan är vilket musikprogram just du ska använda? Det finns hundra om inte tusentals olika plattformar för att både skapa och spela in sin egen musik. Låt oss ta en titt på vilka alternativ som finns och vad som är bäst för dig och din kreativitet.

Nuförtiden spelar de flesta in sin musik via en dator. Men det finns även de som fortfarande vill spela in helt analogt. Detta tar dock tid och kräver mycket plats. Enligt många blir dock ljudet mer originellt. Fast för den som bara vill lattja lite och ha kul, är nog en dator den bästa vägen att gå.

Vilken dator ska jag välja? 

Detta beror helt på hur mycket musik du ska producera. Audiofiler tar upp mycket plats och då är det bäst att välja en dator med stort hårddiskutrymme. Väljer du en dator med 4 gigabits minne klarar du dig bra för enklare projekt. Vill du däremot skriva långa och komplicerade låtar med mycket effekter, rekommenderar vi att du uppgraderar till 6-8 gigabits minne.

Vilken hårddisk är bra?

Det krävs mycket hårddiskutrymme för att spela in låtar. Har du en hårddisk på en halv till 3 terabits klarar du dig långt.

Behöver jag ett grafikkort?   

Nej. Ett stort grafikkort är egentligen bara i vägen eftersom det kan skapa mer fläktljud och därav sänka kvaliteten på ljudinspelningarna.

Välj ett bra ljudkort.

Det flesta datorer har ett inbyggt ljudkort men de lämpar sig sällan för att spela in egen musik. Det inbyggda ljudkortet är anpassat för enklare vardagslyssning  och har ofta ljudfilter inbyggda.

Vi rekommenderar därför att du inhandlar ett separat ljudkort. Tänk på detta: du behöver inte lägga en månadslön för att få ett bra!

Om du inte arbetar professionellt (ännu) med musikklarar du dig med

ett ljudkort från 800 till 2000 kronor utan problem. Känner du för att lägga mindre än det kan du köpa en liten adapter till tillexempel en gitarrsladd och koppla rakt in i datorn. En sådan kostar cirka 30 kronor. Räkna dock med lite fördröjning av ljudet när du spelar in.

Bästa musikprogrammet?

Det är en fråga som är väldigt individuell. Det beror helt på vilken sorts musik du vill skapa. Vi rekommenderar att du går in på något forum tillägnat detta ämne och läser på ordentligt. Eller så besöker du helt enkelt en musikaffär och tar med det riktiga proffsen om vad som är bäst för dig.

Avslutningsvis

Att bli grym på att göra egen musik hemma tar tid och tålamod. Glöm inte att ett geni är 9/10 övning och 1/10 geni.

Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta oss så ska vi svara så gott vi kan.

musiclessons